Meer weten over stoelmassage of Indiase hoofdmassage?

 

Heb je al eens kennis gemaakt met stoelmassage of overweeg je voor het eerst een dergelijke behandeling? En ken je Indiase hoofdmassage al? Wil je wel eens genieten van een moment helemaal voor jezelf? Of wil je juist een klachtgerichte stoelmassage? Dan ben je bij mij in goede handen! Maar misschien heb je vooraf behoefte aan nadere informatie.

Wat houdt een stoelmassage precies in?
Allereerst kies je waar je de behandeling wilt laten plaats vinden. Je komt naar mij toe of ik kom bij jou aan huis, zodat je desgewenst in je eigen vertrouwde omgeving gemasseerd kunt worden (mits voldoende plek in verband met de nodige behandelruimte). Met behulp van ontspannende en/of klachtgerichte massagetechnieken, waarbij je voorover geleund op een massagestoel zit, ga ik je behandelen. De speciaal ontwikkelde stoel is zodanig ontworpen dat je er comfortabel op plaats kunt nemen. De onderarmen en onderbenen rusten daarbij op arm- en kniesteunen. De ontspannen houding op de stoel wordt op zichzelf meestal al als zeer prettig ervaren.
Niet alleen de speciale stoel maakt het laagdrempelig om met deze vorm van massage kennis te maken (je hoeft tenslotte niet te gaan liggen, wat niet iedereen fijn vind). Er is nog een belangrijk voordeel: Je hoeft je niet uit te kleden. Stoelmassage gaat namelijk prima door de kleding heen! Het dragen van een eenvoudig katoenen shirt werkt wel het beste om te masseren. Het masseren met massageolie op de blote huid van rug en schouders behoort ook tot de mogelijkheden en voelt meestal nog diepgaander. Dit is een persoonlijke keuze en afhankelijk van waar je voorkeur naar uit gaat. Het effect is echter bij beiden hetzelfde. 
Na onze kennismaking volgt een korte intake om te informeren of er bijzonderheden zijn met betrekking tot actuele lichamelijke klachten en of er bijvoorbeeld een medisch relevante voorgeschiedenis is. Dit kunnen allerlei dingen zijn die voor mij als behandelaar van belang zijn om te weten (bijvoorbeeld een hoge of juist lage bloeddruk, een recent ongeluk met letsel, zoals whiplash, reuma, zwangerschap etc.). Kortom, zaken die een rol kunnen spelen tijdens de behandeling. Voor een maximale ontspanning is het voor cliĆ«nten tenslotte van groot belang dat zij zich tijdens de massage volkomen veilig en op hun gemak voelen. 
In totaal duurt de stoelmassage ongeveer een half uur, inclusief intake. Tijdens de behandeling masseer ik het hoofd, de rug, schouders, nek, armen en handen. Na afloop is het erg belangrijk om voldoende te drinken (liefst water of thee, en meer drinken dan je gewend bent). Door het masseren komen er namelijk afvalstoffen vrij, die het lichaam moeten kunnen verlaten. Het is van voordeel om het daarna even iets rustiger aan te doen. Dat vergroot bovendien het rustgevende effect van de massage. Heel soms kun je je na afloop misschien tijdelijk iets duf of duizelig voelen. Maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Het lichaam moet van een ontspannen stand eerst weer even in de "actief stand" komen en is bovendien druk met het opruimen van afvalstoffen. Daarom adviseer ik om na de massage geen andere, drukke afspraken in te plannen. Gun je lichaam nog wat rust en profiteer optimaal van de massage.

Wat houdt een Indiase hoofdmassage precies in?
Dit is vergelijkbaar met een ontspannende stoelmassage, waarbij de nadruk op het behandelen van het hoofd en de nek ligt, maar je rechtop zit op een normale stoel met lagere rugleuning. De behandeling duurt 25 minuten, inclusief korte intake.

 

Let op: Wanneer je verhoging, koorts of griep hebt is een massage niet aan te raden en kun je deze beter uitstellen. Het lichaam is dan namelijk al hard genoeg aan het werk en een extra belasting door vrijkomende afvalstoffen moet worden vermeden.

Een aantal verdere contra-indicaties kunnen zijn:

- zwangerschap (vanaf circa eind 2e trimester)

- hernia, ischias, slijmbeursontsteking

- zeer hoge of lage bloeddruk

- (besmettelijke) huidaandoeningen zoals nat eczeem (acute ontsteking) in het te behandelen gebied, bijvoorbeeld de nek

- recent letsel in het te behandelen gebied, bijvoorbeeld whiplash, spierscheurtje

- eventueel het gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld bloedverdunners. Dan wordt er met minder druk gemasseerd.

 

Silent Sense werkt uiteraard volgens de COVID-19 regels en richtlijnen. Onderdeel daarvan is een gezondheidscheck door middel van vragen voorafgaande aan de behandeling. Bij verkoudheidsklachten kan de behandeling niet doorgaan en zal in overleg worden verschoven.